Vacanțele țin inima sănătoasă  

Ele reduc riscul de apariție a sindromului metabolic și bolilor cardiovasculare.

Conform cercetărilor realizate de Universitatea Syracuse (New York), o persoană poate preveni apariția simptomelor sindromului metabolic și, prin urmare, a riscului dezvoltării de boli cardiovasculare, mergând în vacanță.

Un nou studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în revista Psychology & Health, a dezvăluit beneficiile pe care o vacanță le poate aduce sănătății inimii.

S-a descoperit, astfel, că persoanele care au călătorit frecvent, în ultimele 12 luni, au un risc mai scăzut de dezvoltare a sindromului metabolic. Fiecare vacanță în plus pe care participanții o achiziționaseră pe parcursul derulării studiului a redus riscul apariției simptomelor metabolice cu aproape un sfert (24%).

„Am constatat că persoanele care au plecat în vacanță frecvent în ultimele 12 luni prezintă mai puțini factori de risc de apariție a sindromului metabolic”, a declarat Dr. Bryce Hruska,  profesor în cadrul Universității Syracuse, autorul principal al studiului.

Sindromul metabolic este un grup de factori de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare, cum ar fi: excesul de grăsime depusă în jurul taliei, hipertensiunea arterială, nivelurile crescute ale trigliceridelor și colesterolului și glicemia crescută. Dacă o persoană prezintă majoritatea factorilor enumerați, aceasta are un un risc mai mare de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 17,9 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza acestor boli.

Vacanțele reduc factorii ce duc la sindrom metabolic

Prin vacanțe mai dese, afecțiunile legate de sindromul metabolic pot fi prevenite sau eliminate ”, a mai spus autorul studiului, Bryce Hruska.

În studiu au fost înscriși 63 de adulți care pe parcursul studiului au plecat în mai multe vacanțe. Printre cei analizați au predominat femeile caucaziene, cu o vârstă medie de 43 de ani.

Au fost măsurate 11 aspecte ale comportamentului lor de pe parcursul vacanțelor. Inclusiv durata acestora, locul, bugetul, contextul social, aprecierea pozitivă a experiențelor trăite de către participant, gradul în care participantul s-a detașat de locul de muncă și de viața personală, activitățile în care s-a angajat în timpul concediului. S-au masurat si obiceiurile privind consumul de alcool și somnul și evenimentele negative care au avut loc în zilele de vacanță.

Autorul studiului a mai declarat că una dintre oportunitățile pe care le au angajații cu normă întreagă este că perioada de concediu de odihnă este valabilă în întregime pentru aproape 80% dintre aceștia. El a adăugat că mai puțin de jumătate folosesc toate zilele de concediu de care dispun pentru a călători.

Cercetătorii sugerează astfel că aceia care își iau toate zilele de concediu pentru plecări în vacanțe își fac un mare bine pentru propria sănătate, reduc nivelul stresului și suportă mai ușor schimbările pe care vor să le facă în stilul lor de viață, precum practicarea de exerciții fizice și renunțarea la fumat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *